Page 1 of 1

Sage 50 - Global Nominal Code default?

Posted: 02 Mar 2021, 16:22
by sageNoob
Sage UK - version 25.1.128.0

Hi, is there any way to set a default value for the global nominal code section in an invoice/credit note?

Re: Sage 50 - Global Nominal Code default?

Posted: 03 Mar 2021, 08:10
by brucedenney
No, by default it is not used.

I could write something to put one on it, but it would be an "after creation" action which you would need to do before updating the ledgers.

I assume you have a performance issue and are trying to reduce the size of the database.

Re: Sage 50 - Global Nominal Code default?

Posted: 05 Mar 2021, 16:24
by sageNoob
brucedenney wrote:
03 Mar 2021, 08:10
No, by default it is not used.

I could write something to put one on it, but it would be an "after creation" action which you would need to do before updating the ledgers.

I assume you have a performance issue and are trying to reduce the size of the database.
Oh I didn't know that the global nominal code saves space on the database. I know it creates issues on our reports when it is missing.

Regarding the 'after creation' action I don't think it's much of a use because I already manually check the invoices for missing global codes. The only ones I miss are the ones already updated to ledger by someone else, before I can manually find it. It would need to be a 'pre' or default thing. Thanks anyway.

Re: Sage 50 - Global Nominal Code default?

Posted: 08 Mar 2021, 07:03
by SomeGuy
sageNoob wrote:
05 Mar 2021, 16:24
Oh I didn't know that the global nominal code saves space on the database. I know it creates issues on our reports when it is missing.
Using a global nominal or not makes no difference to the space used in the database.

There's no way to set a default global nominal within the software (thanks for another glaring omission Sage!). This means your only options would a post-creation utility as per Bruce's suggestion, or to adapt your reports to assume a default nominal code if one has not been set. Neither of them are stellar options.

If you are on a reasonably up to date version of Sage then you could add an alert to all customer records to remind that a global nominal should be set but that's probably not a particularly great option either.

SG

Re: Sage 50 - Global Nominal Code default?

Posted: 08 Mar 2021, 12:57
by brucedenney
Using the global nominal code does make a difference to the space used.

Instead of one split per line on the invoice, you get one split per invoices, this will massively reduce the number of splits and so reduce the size of the database as there will be fewer usages as well. The only time it would make no difference is on a single line invoice.

Re: Sage 50 - Global Nominal Code default?

Posted: 09 Mar 2021, 06:48
by SomeGuy
Ah, you mean when actually posting the invoice. I meant with the invoice artefact itself.